Loading...
 
Home  |  Press Room  |  Announcements

Press Room

Announcements

Τριμερής στην Ιερουσαλήμ: Στρατηγική ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην αγορά ενέργειας, η πρόοδος στην υλοποίηση νέων υποδομών που θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι προοπτικές εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της περιοχής ,συζητήθηκαν στην Τριμερή Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου, στην Ιερουσαλήμ με συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας κας Νατάσας Πηλείδου.

Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν, επίσης, την εμβάθυνση της τριμερούς στρατηγικής συνεργασίας και τα εμβληματικά έργα που προωθούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας -όπως το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Στην Τριμερή Σύνοδο εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος. 

 Στις δηλώσεις της η κα Πηλείδου ανέφερε πως EuroAsia Interconnector έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για την ενεργειακή ασφάλεια και την παροχή ενέργειας στις Ευρωπαϊκές αγορές και αλλού. Παράλληλα επεσήμανε τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών σε περιόδους αστάθειας, ιδιαίτερα κατά την παρούσα κρίση στην Ουκρανία. Οι συνεργασίες αυτές "δεν ενέχουν μόνο τα πλεονεκτήματα των δεσμών φιλίας στην περιοχή μας και μεταξύ των χωρών μας, αλλά φέρουν και πρακτικά αποτελέσματα για εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο και στην Ευρώπη στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και στο να είμαστε ικανοί να στηριζόμαστε στον εαυτό μας, διαφυλάττοντας την δική μας ασφάλεια" είπε.

Ένα από τα βασικότερα ενεργειακά προγράμματα που συζητήθηκαν κατά την Τριμερή ήταν ο EuroAsia Interconnector. "Νιώθουμε υπερήφανοι που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση άνω των 650 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά πραγματικότητα το συγκεκριμένο εγχείρημα. Έχουμε ήδη δεσμευθεί να προβούμε την κατασκευή του έργου, που έχει την δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για την ενεργειακή ασφάλεια και την παροχή ενέργειας στις Ευρωπαϊκές αγορές και αλλού, παρά τις τόσες πολλές προκλήσεις που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο», είπε η κ. Πηλείδου.

Αναφορικά με τον ενεργειακό διάδρομο EastMed, που στοχεύει να προμηθεύσει τις Ευρωπαϊκές αγορές με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, η κα. Πηλείδου τόνισε ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και έχουν θέσει το πλαίσιο ενεργειακής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, «αποτελούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον συζήτησης τέτοιων πρότζεκτ», όπως τον αγωγό EastMed ή τη δυνατότητα τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Γλαύκος να εξαχθούν στην Αίγυπτο μέσω αγωγού, πιθανότατα μεταφέροντας και το ισραηλινό φυσικό αέριο».

Η κα. Πηλείδου τόνισε επίσης τη σημασία, όχι μόνο να συζητούνται οι διάφορες εναλλακτικές, αλλά και την ανάγκη να προβάλλονται αυτές οι δυνατότητες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο αποτελεσματικό, προκειμένου ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε να εφαρμοσθεί κατά τους ερχόμενους μήνες και χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της διμερούς συνάντησης Πηλείδου-Ελχαράρ, η Ισραηλινή Υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε τη διαδικασία που συμφωνήθηκε για την απαρχή της επίλυσης της διαφοράς μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Ισιάϊ. Συγκεκριμένα, η κ. Καρίν Ελχαράρ δήλωσε ότι θα καθορισθεί από κοινού ένας οδικός χάρτης, που θα ορίσει τη διαδικασία συνεργασίας των ομάδων εργασίας εκ μέρους των δύο χωρών. Οι ομάδες εργασίας θα συνεδριάζουν σε μηνιαία βάση και οι δύο Υπουργοί θα πραγματοποιούν συναντήσεις αμοιβαίας ενημέρωσης με σκοπό να ανευρεθεί σύντομα η καλύτερη δυνατή επίλυση της διαφοράς. Αποφασίσθηκε επίσης ότι, ως ένα πρώτο βήμα, θα ορισθεί ένας εμπειρογνώμονας κοινής αποδοχής, η εργασία του οποίου θα καθορισθεί από τις ομάδες εργασίας.

Related Articles