Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενεργειακές Υποδομές

Κατασκευή χερσαίου τερματικού LNG

Η αρχική εκτίμηση της δυναμικότητας του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη», που ανακαλύφθηκε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (τεμάχιο 12) στα τέλη του 2011, ήταν για μέση ποσότητα φυσικού αερίου της τάξης των 7 TCF (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών). Ως προοπτική αξιοποίησής του, προκρίθηκε η μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή (ΥΦΑ -LNG) και η εξαγωγή του στις διεθνείς αγορές.

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία Noble Energy International Ltd, “ο τότε Διαχειριστής - Operator” των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων εντός του τεμαχίου 12, αξιολόγησε, με την υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας ενός χερσαίου Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου (ΣΥΦΑ) σε χώρο εντός της βιομηχανικής περιοχής Βασιλικού.

Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε ως χώρος ανάπτυξης του έργου καθώς:

  • Βρίσκεται εντός της Ζώνης Βαριάς Βιομηχανίας.
  • Προσφέρει επαρκή έκταση για τη δημιουργία αρκετών μονάδων υγροποίησης (“LNG trains”).
  • Παρέχει προστατευμένο θαλάσσιο περιβάλλον για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΣΥΦΑ.
  • Διαθέτει καλή πρόσβαση στο υπάρχον οδικό δίκτυο.

Με βάση τον σχεδιασμό ο ΣΥΦΑ περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παραλαβής, επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άλλες υποστηρικτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις, κέντρο λειτουργίας, ελέγχου και διαχείρισης, δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ και άλλων βαρύτερων υδρογονανθράκων («συμπυκνώματα»), προβλήτα φόρτωσης ΥΦΑ σε πλοία και προβλήτα εκφόρτωσης υλικών για τις ανάγκες παραγωγής.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπονήθηκε, η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τρεις μονάδες παραγωγής ΥΦΑ, ονομαστικής δυναμικότητας 5 ΜΤΡΑ (εκατομμυρίων τόνων ανά έτος) η κάθε μία. Επιπλέον, το αρχικό σενάριο δημιουργίας ΣΥΦΑ περιλάμβανε την κατασκευή δύο δεξαμενών αποθήκευσης ΥΦΑ, χωρητικότητας 180.000 m3 η καθεμία, με προοπτική κατασκευής μελλοντικά μιας τρίτης.

Ωστόσο, τα ανεπιτυχή αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προέβηκε ο αδειούχος του τεμαχίου 9 (γεωτρήσεις «Ονασαγόρας 1» και «Αμαθούσα 1»), καθώς και νεότερες χαμηλότερες εκτιμήσεις σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» μετά και την επιβεβαιωτική γεωτρηση που πραγματοποιήθηκε το 2013, επηρέασαν αρνητικά τη βιωσιμότητα του χερσαίου ΣΥΦΑ, το οποίο προς το παρόν έχει τεθεί σε αναμονή.

 

Γραφείο Τύπου