Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενεργειακές Υποδομές

Κατασκευή χερσαίου τερματικού LNG

Η πρώτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), έγινε περί τα τέλη του 2011 από την εταιρεία Noble Energy International Ltd (Noble) στο ερευνητικό τεμάχιο 12 όπου εντοπίστηκε το κοίτασμα φυσικού αερίου “Αφροδίτη”. Η εκτίμηση των ανακτήσιμων αποθεμάτων φυσικού αερίου του κοιτάσματος “Αφροδίτη” μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης ήταν περί τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά ποδιά (Tcf). Ως προοπτική αξιοποίησής του, προκρίθηκε η μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή (LNG) και η εξαγωγή του στις διεθνείς αγορές.

Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία Noble, “ο τότε Διαχειριστής - Operator” των δραστηριοτήτων έρευνας υδρογονανθράκων εντός του τεμαχίου 12, αξιολόγησε τη δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας ενός χερσαίου Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου (ΣΥΦΑ) σε χώρο εντός του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού.

Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε ως χώρος ανάπτυξης του έργου καθώς:

  • Βρίσκεται εντός της Ζώνης Βαριάς Βιομηχανίας.
  • Προσφέρει επαρκή έκταση για τη δημιουργία τουλάχιστον τριών μονάδων υγροποίησης (“LNG trains”).
  • Παρέχει προστατευμένο θαλάσσιο περιβάλλον για τις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΣΥΦΑ.
  • Διαθέτει καλή πρόσβαση στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο.

Με βάση τον σχεδιασμό της εταιρείας Noble, ο ΣΥΦΑ περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παραλαβής, επεξεργασίας και υγροποίησης φυσικού αερίου, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άλλες υποστηρικτικές και βοηθητικές εγκαταστάσεις, κέντρο λειτουργίας, ελέγχου και διαχείρισης, δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ, προβλήτα φόρτωσης ΥΦΑ σε πλοία (LNG carriers) και προβλήτα εκφόρτωσης υλικών για τις ανάγκες παραγωγής.

Σύμφωνα με την σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρεία Noble, η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τρεις μονάδες παραγωγής ΥΦΑ, ονομαστικής δυναμικότητας 5 ΜΤΡΑ (εκατομμυρίων τόνων ανά έτος) η κάθε μία. Επιπλέον, το αρχικό σενάριο δημιουργίας ΣΥΦΑ περιλάμβανε την κατασκευή δύο δεξαμενών αποθήκευσης ΥΦΑ, χωρητικότητας 180.000 m3 η καθεμία, με προοπτική κατασκευής μελλοντικά μιας τρίτης δεξαμενής.

Ωστόσο, τα ανεπιτυχή αποτελέσματα από τις ερευνητικές γεωτρήσεις που προέβηκε ο αδειούχος του τεμαχίου 9 (γεωτρήσεις «Ονασαγόρας 1» και «Αμαθούσα 1»), καθώς και νεότερες χαμηλότερες εκτιμήσεις σχετικά με τα αποθέματα φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Αφροδίτη» μετά και τη γεώτρηση αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε το 2013, επηρέασαν αρνητικά τη βιωσιμότητα του χερσαίου ΣΥΦΑ, το οποίο προς το παρόν έχει τεθεί σε αναμονή.

Η κατασκευή ΣΥΦΑ στο Βασιλικό, συνάδει απόλυτα με την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές, η οποία θα στηρίξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και κατά συνέπεια τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της οικονομίας. Η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με την μεταφορά φυσικού αερίου χαμηλού κόστους μέσω αγωγού από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Κύπρο σε συνδυασμό με την κατασκευή στο Βασιλικό του ΣΥΦΑ για σκοπούς εξαγωγών.

 

Γραφείο Τύπου