Loading...
Αρχική Σελίδα  |  Ενεργειακές Υποδομές

Υγεία, Ασφάλεια και Περιβάλλον

Ασφάλεια των Υπεράκτιων Εργασιών Υδρογονανθράκων

Το θέμα της ασφάλειας των υπεράκτιων εργασιών υδρογονανθράκων καλύπτεται από τους περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Ασφάλεια των Υπεράκτιων Εργασιών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου) Κανονισμούς του 2015 (Κ.Δ.Π. 424/2015). Οι εν λόγω Κανονισμοί είναι εναρμονιστικοί με την Οδηγία 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2013 για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου και την τροποποίηση της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ.

Οι γενικοί στόχοι των Κανονισμών είναι η μείωση των κινδύνων από ένα μεγάλο ατύχημα στη θάλασσα και ο περιορισμός των επιπτώσεων σε περίπτωση τέτοιου ατυχήματος, ενώ βασικές πρόνοιες τους είναι:

  • Ο φορέας εκμετάλλευσης ετοιμάζει έκθεση περί μεγάλων κινδύνων, η οποία υποβάλλεται στην αρμόδια αρχή.
  • Ο φορέας εκμετάλλευσης καταρτίζει εσωτερικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.
  • Ο φορέας εκμετάλλευσης καταρτίζει μηχανισμούς ανεξάρτητης επαλήθευσης.

Αρμόδια αρχή εφαρμογής των πιο πάνω Κανονισμών είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.


Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Δραστηριότητες Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων

Το 2008 το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Σχέδια και/ή Προγράμματα Νόμου (Ν.102(Ι)/2005), ανάθεσε σε κοινοπραξία συμβούλων την ετοιμασία Στρατηγικής Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (“ΣΜΕΕΠ”) αναφορικά με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (“ΑΟΖ”) της Δημοκρατίας. Σκοπός της ΣΜΕΕΠ ήταν να εντοπίσει, περιγράψει και αξιολογήσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας. Η ΣΜΕΕΠ υποβλήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος (Περιβαλλοντική Αρχή) για εξέταση, η οποία και έκδωσε σχετική περιβαλλοντική γνωμάτευση.

Επίσης, σύμφωνα με τον περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο (Ν.127(Ι)/2018) για ανορύξεις ερευνητικών γεωτρήσεων και για την παραγωγή υδρογονανθράκων απαιτείται η υποβολή Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (“ΜΕΕΠ”). Αρμόδια Αρχή με βάση τον εν λόγω Νόμο είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος. Οι ΜΕΕΠ εξετάζονται από την Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και η Περιβαλλοντική Αρχή (Τμήμα Περιβάλλοντος) εκδίδει Περιβαλλοντική Έγκριση, η οποία περιλαμβάνει όρους τους οποίους ο φορέας εκμετάλλευσης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Πρωτόκολλο για την Προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης από τη Ρύπανση που προέρχεται από την Εξερεύνηση και Εκμετάλλευση της Υφαλοκρηπίδας και του Θαλάσσιου Βυθού και του Υπεδάφους του (Offshore Protocol)

Η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες της Μεσογείου Θάλασσας η οποία επικύρωσε το Πρωτόκολλο για την Προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης από τη Ρύπανση που προέρχεται από την Εξερεύνηση και την Εκμετάλλευση της Υφαλοκρηπίδας και του Θαλάσσιου Βυθού και του Υπεδάφους του (Offshore Protocol) της Σύμβασης της Βαρκελώνης, με τον περί της Σύμβασης για την Προστασία της Μεσογείου Θάλασσας από τη Ρύπανση και περί Συναφών Πρωτοκόλλων (Κυρωτικό) (Τροποποιητικό) Νόμο του 2001 (Ν.20(ΙΙΙ)/2001).

Το εν λόγω Πρωτόκολλο καλύπτει τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένου των σεισμικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων καθώς και τους αγωγούς μεταφοράς υδρογονανθράκων. Το Πρωτόκολλο τέθηκε σε ισχύ από το 2011 και αρμόδια αρχή είναι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Γραφείο Τύπου